Košíčky plněné šlehačkovo-malinovou zmrzlinou
Suroviny
- 50 g Kakao - prášek
 - 90 g Máslo čerstvé
 - 115 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Cukr krupice
 - 200 g Cukr moučkový
 - 220 g Cukr moučkový
 - 50 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 170 g Čokoláda 70% kakao
 - 250 ml Mléko plnotučné
 - 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 80 ml Voda pitná
 - 20 ml Káva instantní
 - 500 ml zmrzlina
 - 2 kávová lžička Tresť vanilková
 - 0.5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1475 kcal
 - Sacharidy 164 g
 - Tuky 88 g
 - Sodík 73 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 134 g
 - Cholesterol 246.1 mg
 - Draslík 273 mg
 - Vláknina 9416.7 mg
 - Vitamín A 9416.7 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 298 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jeden den si připravíme šlehačkový krém ke zmrzlině: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, mléko a cukr. Jakmile se směs začne vařit, odstavíme rendlík z plotny, šlehačkový krém přelijeme do misky, kterou uzavřeme a dáme na noc do mrazáku.
 - 
                                2
Druhý den upečeme košíčky: formičky o průměru asi 8-10cm vymažeme máslem. V míse smícháme prosátou mouku s Maizenou, kypřícím práškem do pečiva a solí. Troubu si předehřejeme na 180°C. Do mísy, kterou posadíme do horké vodní lázně, nalámeme čokoládu, přidáme máslo a kakao. Za stálého míchání čokoládu s máslem rozpustíme až se vytvoří hladký krém, pak mísu odstavíme z vodní lázně. V druhé míse elektrickým šlehačem vyšleháme celá vejce s cukrem do pěny, ke konci zašleháme do ní instantní kávu. Postupně ještě do pěny zamícháme čokoládový krém a nakonec připravenou mouku. Těsto dáme do formiček, ty poklademe na plech a dáme do trouby. Pečeme přibližně 25-30 minut. Upečené a mírně vychladlé košíčky vyklopíme z formiček a necháme je vychladnout.
 - 
                                3
Do hlubší pánve nasypeme cukr, přidáme k němu vodu, máslo a za stálého míchání uvaříme karamel. Ke karamelu přimícháme máslo, mícháme do doby, až bude vzniklá poleva hladká, pak přidáme smetanu a pomalu vaříme, asi 20-25 minut do hustého krému.
 - 
                                4
Malinovou zmrzlinu smícháme se šlehačkovým krémem.
 - 
                                5
Košíčky poklademe na mísu, na každý dáme kopeček malinové zmrzliny, kterou přelijeme karamelovým krémem a podáváme.