Pařížské brambůrky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 kávová lžička Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 6 stroužek Česnek
  • 2.5 l Voda pitná
  • 0.36 dl Olej olivový
  • 1 kg Brambory
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 274 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 488 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 6 mg
  • Draslík 1082.5 mg
  • Vláknina 13168.2 mg
  • Vitamín A 13168.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.4 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané větší brambory omyjeme. Pomocí melounovače (větší částí) z brambor vykrojíme malé kuličky, které dáme do misky s litrem studené vody. V hrnci přivedeme k varu 1,5 litru vody s 1,5 lžičkou soli. Bramborové kuličky opatrně vložíme do vroucí vody, vaříme je 3 minuty. Poté scedíme, necháme okapat, vložíme do jiného hrnce a osušíme v utěrce. Omyjeme petrželovou nať i pažitku, vodu setřepeme, bylinky drobně pokrájíme a odložíme do misky. Očistíme česnek.

  • 2

    V pánvi (nejlépe litinové) rozpálíme olej s máslem na správnou teplotu, ve kterém bramborové kuličky osmažíme. Smažíme je do zlatova až do zlatohněda přibližně 10 - 15 minut. Pánvičkou často pohybujeme, abychom brambůrky protřepali, tak se rovnoměrně osmaží. Přibližně 3 minuty před koncem pečení přidáme stroužky česneku, ale musíme dát pozor, aby se nepřipálily.

  • 3

    Usmažené brambůrky vyjmeme sítem, hned je rozdělíme na talíře. Posypeme je bylinkami, solí, čerstvě pomletým pepřem a hned podáváme.

Komentáře k receptu