Slepičí vývar se sýrem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 200 g Sýr Ementál (Primátor)
- 100 g Petržel kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 1 kávová lžička Majoránka čerstvá
- 2 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 4 polévková lžíce Kukuřičná krupice T 600
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 833 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 152 g
- Sodík 1150 mg
- Bílkoviny 84 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 475.3 mg
- Draslík 1220.3 mg
- Vláknina 12870.5 mg
- Vitamín A 12870.5 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.9 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Sýr Ementál nastrouháme a odložíme do misky. 
- 
                                2Petrželovou nať a čerstvou majoránku omyjeme a drobně pokrájíme. V misce si rozkvedláme vejce a zamícháme do nich petrželku. Rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou, oloupeme a pokrájíme na osminky. 
- 
                                3Do 1 litru horkého slepičího bujonu přimícháme 4 lžíce kukuřičné krupice. Pak do polévky přidáme rajčata, dochutíme solí, pepřem a vaříme 5 minut. Pak pomalu přiléváme rozkvedlaná vejce a vaříme 2-4 minuty. 
- 
                                4Sýr zamícháme do vývaru těsně před dovařením a podáváme. 
- 
                                5Slepičí bujon [28675]: 
- 
                                6Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. 
- 
                                7Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. 
- 
                                8Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. 
- 
                                9Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. 
- 
                                10Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        