Bramborové noky
Suroviny
- 500 g Brambory vařené
 - 300 g Mouka pšeničná hrubá
 - 50 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 595 kcal
 - Sacharidy 90 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 540 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 298.4 mg
 - Draslík 437.2 mg
 - Vláknina 8650 mg
 - Vitamín A 8650 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ještě horké brambory prolisujeme, přidáme máslo, nastrouhaný sýr, žloutky, mouku, špetku soli a zaděláme těsto. Pokud je moc husté, naředíme ho mlékem. Z těsta vyválíme válečky silné jako palec. Z válečků odkrajujeme kousky velikosti vlašských ořechů a mírně je zploštíme. Vaříme je v osolené vodě a jakmile vyplavou, zmírníme var a po dvou minutách je vyjmeme.
 - 
                                2
V zapékací míse navrstvíme noky s nastrouhaným sýrem, uprostřed necháme jamku pro hustou rajčatovou omáčku.
 - 
                                3
Rajčatový protlak smícháme s trochou vývaru nebo mléka, přimícháme mouku smíchanou s kouskem másla, osolíme, osladíme, zakapeme citrónovou šťávou a povaříme.
 - 
                                4
Takto připravený pokrm zapečeme v troubě.