Telecí pečeně s kedlubnou a špenátovým štrůdlem
Suroviny
- 60 g Brambory
 - 50 g Cibule
 - 120 g Kedlubna
 - 150 g Listové těsto
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 1 g Olej olivový
 - 50 g Smetana 16% (pochoutková)
 - 100 g Víno červené
 - 8 g Sůl
 - 4 g Sůl
 - 4 g Sůl
 - 3 g Sůl
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 20 g Česnek
 - 10 g Cukr krupice
 - 20 g Šalotka
 - 5 g Šalvěj čerstvá
 - 100 g Špenát listový čerstvý
 - 5 g Lněné semínko
 - 400 g Telecí pečeně
 - 5 g Rozmarýn čerstvý
 - 100 g Vývar telecí
 - 50 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Muškátový květ
 - 1 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 62 g
 - Sodík 2020 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 335.9 mg
 - Draslík 714.3 mg
 - Vláknina 7410.3 mg
 - Vitamín A 7410.3 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.6 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 47.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Telecí maso necháme v celku, rozmarýn se šalvějí posekáme najemno, telecí maso osolíme, opepříme, posypeme bylinkami, vložíme do pekáčku, přilijeme trošku oleje a pečeme zvolna doměkka. Očištěnou kedlubnu a brambory nakrájíme na kostičky, vsypeme do vroucí vody a 15 minut povaříme. Scedíme, přidáme máslo, smetanu, osolíme, opepříme, přidáme muškát a šťouchadlem rozmačkáme na kaši.
 - 
                                2
Cibuli a šalotku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, špenátové listy omyjeme, posekáme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, zpěníme, přisypeme špenát, česnek, smetanu, podusíme, osolíme, opepříme a zahustíme žloutkem. Listové těsto rozválíme na plát, poklademe špenátovou směsí, zabalíme jako štrůdl, povrch potřeme žloutkem, posypeme lněným semínkem a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
 - 
                                3
Do rendlíku nalijeme červené víno, přisypeme šalotku, povaříme 10 minut, scedíme, k vínu přilijeme telecí vývar, přidáme cukr, máslo a vyvaříme dohusta, osolíme a opepříme.
 - 
                                4
Maso naporcujeme, jednotlivé porce ještě krátce osmahneme na másle, upravíme na talíře, doplníme kedlubnovou kaší, porcí špenátového štrůdlu a ozdobíme šalotkovou šťávou.