Špíz z vepřové panenky
Suroviny
- 400 g Brambory
 - 150 g Slanina vepřová
 - 50 g Petržel - nať
 - 400 g Vepřová panenka
 - 12 ml Olej slunečnicový
 - 4 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Rajčata
 - 1 ks Feferony
 - 1 ks Paprika zelená
 - 1 ks Paprika žlutá
 - 1 ks Paprika červená
 - 1 ks Paprika červená
 - 2 ks Paprika bílá
 - 1 špetka Sůl
 - 1.5 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 1 špetka Paprika mletá pálivá
 - 4 stroužek Česnek
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Olej sezamový
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 525 kcal
 - Sacharidy 36 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 722 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 74.5 mg
 - Draslík 1564.5 mg
 - Vláknina 14527.2 mg
 - Vitamín A 14527.2 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 146.5 mg
 - Vitamín E 3.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou panenku rozkrájíme na plátky a ty ještě rozdělíme na čtyři díly. Maso opepříme a osolíme. Zakapeme sezamovým olejem. Stroužky česneku oloupeme a nasekáme nadrobno. Nadrobno nakrájíme feferonku a nasekáme petrželku. Oloupeme si cibuli a rozdělíme ji na jednotlivé lodičky. Omyté papriky pokrájíme na středně velké kousky. Na plátky pokrájíme slaninu.
 - 
                                2
Brambory pokrájíme na plátky a usmažíme je na pánvi ve vyšší vrstvě oleje. Poklademe na ubrousek a vysajeme z bramborových plátků tuk a odložíme je stranou.
 - 
                                3
Přichystáme si grilovací jehly. Napichujeme na ně střídavě maso, papriku, cibuli, slaninu, lehce potřeme olejem a grilujeme.
 - 
                                4
Na závěr si připravíme přílohu. Jednu bílou papriku, oloupanou cibuli, nakrájenou na kousky a rajče rozkrájíme na kousky, podusíme jako na lečo. Odložíme si směs na lečo stranou. Druhou cibuli oloupeme a nasekáme na kousky. Omyjeme červenou a žlutou papriku a nakrájíme na proužky. Stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na plátky. Všechnu zeleninu orestujeme. Posypeme sladkou a pálivou paprikou a posolíme. Zeleninovou směs promícháme s usmaženými bramborovými lupínky. Servírujeme se špízem.