Pudink z mrkve a hrášku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Mrkev kořen
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 100 g Hrachové lusky
  • 100 g Hrášek mražený
  • 250 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 kávová lžička Cukr moučkový
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 3 špetka Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 271 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 211 g
  • Sodík 156 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 238 mg
  • Draslík 94.6 mg
  • Vláknina 6519.9 mg
  • Vitamín A 6519.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a oškrábeme mrkev a pokrájíme ji na tenká kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.

  • 2

    Rozehřejeme si v kastrolu dvě třetiny másla a vhodíme na něj kostičky cibule a počkáme, dokud nezesklovatí. Pak přisypeme mrkev smíchanou s moučkovým cukrem. Pomalu dusíme. Lehce osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka.

  • 3

    Opláchneme hráškové lusky a vhodíme je do hrnce s osolenou vodou. Povaříme asi 5 minut. Pak vodu z lusků scedíme a ochladíme je ve studené vodě.

  • 4

    Předehřejeme si troubu na 180 °C. Dovnitř dáme kastrol s vodou, která bude mít ode dna hladinu ve výšce asi 3 centimetrů.

  • 5

    Uvařenou mrkev se smetanou vložíme do mixéru. Přidáme k ní vejce, žloutky a mražený hrášek. Osolíme, opepříme. Do nerezové mísy vymazané máslem vložíme několik hráškových lusků. Na ně vlijeme rozmixovanou hmotu. Nahoře na mísu položíme máslem pomazaný alobal, jehož povrch propícháme, aby dobře unikala pára. Postavíme misku na talíř do vodní lázně. Necháme v troubě 90 minut.

Komentáře k receptu