Zeleninové lupínky s dipem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 250 g Celer bulvový
  • 200 g Cibule
  • 200 g Kedlubna
  • 200 g Mrkev kořen
  • 100 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 200 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 250 g Sýr Cottage
  • 0.5 kávová lžička Cukr moučkový
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Paprika žlutá
  • 2 špetka Sůl
  • 3 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 dl Jogurt bílý
  • 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 0.01 dl Olej slunečnicový
  • 1 dl Olej olivový extra panenský
  • 2 polévková lžíce Mandle
  • 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 0.5 polévková lžíce Hořčice kremžská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 808 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 163 g
  • Sodík 1486 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 70.3 mg
  • Draslík 991.3 mg
  • Vláknina 15230 mg
  • Vitamín A 15230 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 64 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme a omyjeme brambory, celer, kedlubnu, cibuli a mrkev. Zeleninu nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky. Postupně každý druh zeleniny fritujeme ve fritovacím hrnci dozlatova. Usmaženou křupavou zeleninu necháme okapat a ozdobně naaranžujeme na velkou mísu.

  • 2

    Připravíme si 4 dipy.

  • 3

    Bylinkový dip: omyjeme pažitku, petrželku a kopr. Bylinky drobně pokrájíme, dáme do mixéru s posekanými mandlemi, olejem, nastrouhaným sýrem Parmezánem. Vše rozmixujeme na kaši, kterou dochutíme pepřem a solí.

  • 4

    Tvarohový dip: Cottage smetanový (tvaroh se smetanou) rozmícháme s kremžskou hořčicí.

  • 5

    Jogurtový dip: žlutou paprikou a malou červenou chilli papričku omyjeme, rozpůlíme a zbavíme semínek. Žlutou papriku pokrájíme na velmi malé kostičky, chilli nasekáme nadrobno. Papriky dáme do mísy s bílým smetanovým jogurtem, který jsme předem vymíchali se sýrem Lučinou. Dochutíme solí, cukrem a pepřem.

  • 6

    Sýrový dip: plísňový sýr Nivu jemně nastrouháme a promícháme se zakysanou smetanou.

  • 7

    Všechny druhy dipů dáme do malých misek, které umístíme doprostřed velké mísy se zeleninovými lupínky a servírujeme.

Komentáře k receptu