Koblížky s citrónem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 255 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Cukr moučka
  • 120 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 2 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Rum
  • 1 kávová lžička Vanilkový cukr
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.29 l Olej stolní
  • 2 polévková lžíce Cukr moučka
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 199 kcal
  • Sacharidy 10 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 8 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 35.7 mg
  • Draslík 15 mg
  • Vláknina 1273.3 mg
  • Vitamín A 1273.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.9 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí. Vajíčka rozklepneme, oddělíme žloutky a bílky. Z omytého a osušeného citrónu nastrouháme do misky kůru. Bílky si vyšleháme na sníh.

  • 2

    V druhé misce vymícháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme k nim lahůdkovou zakysanou smetanu, olej, rum a nastrouhanou kůru z citrónu a šťávu z celého citrónu. Směs dobře smícháme a dáme ji k připravené mouce. Těsto dobře propracujeme a nakonec přimícháme našlehané bílky. Znovu vše propracujeme, těsto zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho odpočinout na 1 hodinu do chladničky.

  • 3

    Těsto dáme na pomoučený vál, zlehka ho vyválíme do výšky asi 3 cm. Formičkou o průměru 4-5 cm vykrojíme koblížky. Ve fritovacím hrnci rozpálíme olej podle návodu. Z koblížků před smažením metličkou odstraníme přebytečnou mouku. Smažíme z každé strany 3-4 minuty do zlatohněda, bez použití fritovacího koše.

  • 4

    Usmažené koblížky poklademe na chvilku na papírovou utěrku. Pak je dáme na servírovací mísu, posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu