Gratinované brambory se salámem
Suroviny
- 600 g Brambory
 - 100 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 150 g Sýr Niva (Rokfór)
 - 10 g Petržel - nať
 - 10 g Kopr čerstvý
 - 60 g Máslo bylinkové
 - 300 g Zakysaná smetana
 - 300 g Salám Herkules
 - 70 ml Olej slunečnicový
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 891 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 592 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 173.5 mg
 - Draslík 781.5 mg
 - Vláknina 7685.8 mg
 - Vitamín A 7685.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.9 mg
 - Vitamín E 6.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané brambory, spolu s cibuli, nakrájíme na tenké plátky. Bramborové plátky naskládáme na dno bylinkovým máslem vymazané pečící formy. Připravenou cibuli osmahneme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Salám oloupeme a nakrájíme na tenké kolečka.
 - 
                                2
Osmaženou cibuli rozložíme na brambory, na cibuli naskládáme kolečka salámy.
 - 
                                3
Zakysanou smetanu smícháme se sladkou smetanou, vejci, drobně nasekanou petrželovou natí a koprem. Dochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem. Smetanovou zálivkou přelijeme suroviny v pečící formě. Povrch posypeme jemně nastrouhaným sýrem.
 - 
                                4
Naplněnou formu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupňové teplotě 30-35 minut. Po vytažení z trouby nakrájíme na úhledné porce. Rozdělíme je na jednotlivé teplé talíře a podáváme.