Čokoládový koláč s vlašskými ořechy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 571 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 42 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 154.2 mg
 - Draslík 108.3 mg
 - Vláknina 3593.8 mg
 - Vitamín A 3593.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu předehřejeme na 180°C.
 - 
                                2
Dortovou formu, nejlépe čtvercovou, vymažeme 10 g rozpuštěného másla a dáme do chladničky ztuhnout. Ořechová jádra nahrubo nasekáme. Máslo nakrájíme na menší kostky. Čokoládu nalámeme na kousky.
 - 
                                3
Ve větším kastrole se silným dnem rozpustíme máslo a čokoládu, stále mícháme, až se vytvoří hladká hmota. Vmícháme cukr a zhruba ještě 2,5 minuty zahříváme a mícháme (cukr se nerozpustí beze zbytku). Hmotu přelijeme do čisté misky a necháme zhruba 8 – 10 minut chladnout.
 - 
                                4
Do vychladlé hmoty postupně vmícháme vejce a přimícháme esenci.
 - 
                                5
V další míse smícháme sypké suroviny a tuto směs vmícháme do rozpuštěné čokolády. Mícháme pečlivě, až se utvoří kompaktní hmota. Na závěr přimícháme ořechy.
 - 
                                6
Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 20 – 25 minut. Zda je těsto upečené, poznáme vpíchnutím špejle. Pokud se těsto na špejli lepí minimálně, je koláč upečený.
 - 
                                7
Koláč necháme vychladnout a podáváme.