Tuřín se skopovým masem
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 800 g Skopová plec
 - 200 g Tuřín
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 ks Paprika červená
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 dl Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 845 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 75 g
 - Sodík 281 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 73 mg
 - Draslík 120.4 mg
 - Vláknina 5207.4 mg
 - Vitamín A 5207.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.2 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté skopové maso z plecka odblaníme a pokrájíme na kostky velikosti sousta. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno.
 - 
                                2
Ve větším hrnci si rozpálíme máslo, na které dáme cibuli s masem a cc 5 minut restujeme dozlatova.
 - 
                                3
Pak maso poprášíme moukou, promícháme a osmažíme dozlatova.
 - 
                                4
Za stálého míchání přilijeme 1/5 litru horké vody, přidáme sůl, pepř, bobkový list, nové koření a hrnec zakryjeme. Maso dusíme přibližně 45 minut.
 - 
                                5
Červenou papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a pokrájíme na proužky.
 - 
                                6
Čerstvý tymián omyjeme a 4 malé snítky odložíme (1 lžíce).
 - 
                                7
Omytý a oloupaný tuřín (hovorově dumlik) pokrájíme na větší kousky a přidáme ho vařit k masu a společně dusíme dalších 20 minut.
 - 
                                8
Když je vše měkké, přilijeme smetanu, dochutíme solí a pomalu krátce povaříme.
 - 
                                9
Vyjmeme nové koření a bobkový list.
 - 
                                10
Tuřín se skopovým masem dáme na talíře, ozdobíme snítky tymiánu s proužky papriky a podáváme.