Zapékané brambory s treskou a hřiby
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 500 g Treska aljašská
 - 300 g Hříbky čerstvé
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1.5 kávová lžička Kmín celý
 - 1.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2.5 dl Smetana zakysaná15%
 - 0.28 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 0.8 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Hořčice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 444 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 1180 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 325.6 mg
 - Draslík 1746.5 mg
 - Vláknina 11863.8 mg
 - Vitamín A 11863.8 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.2 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Tresku omyjeme, osušíme, osolíme mořskou solí. Plátky rozkrájíme na menší kusy, potřeme hořčicí, posypeme pepřem a drceným kmínem.
 - 
                                2
Oloupeme a omyjeme brambory, pokrájíme je na plátky, v míse je promícháme s 1,5 lžičkou soli. Citronový tymián omyjeme a drobně posekáme. Hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. V zakysané smetaně vyšleháme žloutky.
 - 
                                3
V pánvi na lžíci másla a 2 lžících oleje hříbky zprudka orestujeme (po 1 minutě z každé strany). Brambory rozdělíme na 3 díly, rybu a hříbky podělíme na 2 díly.
 - 
                                4
Zapékací mísu vytřeme dvěma lžícemi oleje, na dno položíme jednu vrstvu brambor, na ni vrstvu tresky, posypeme 0,5 lžicí nakrájeného tymiánu. Na rybu dáme polovinu hříbků a vrstvy opakujeme. Poslední vrstva bude z brambor. Vše přelijeme smetanou, zakryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby péct.
 - 
                                5
Pečeme při 180°C přibližně 40 - 50 minut do zlatova. Podáváme horké.