Hovězí oháňka s pomerančem
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Pomeranče
 - 2 ks Cibule lahůdková
 - 3 stroužek Česnek
 - 8.5 dl Hovězí vývar základní
 - 1.3 dl Pomerančová šťáva
 - 1.25 kg Hovězí oháňka
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 1 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
 - 1 polévková lžíce Džem pomerančový
 - 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1188 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 618 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 334.6 mg
 - Vláknina 4153.2 mg
 - Vitamín A 4153.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 58.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí oháňku dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme na špalíky. Pomeranče (pokud možno chemicky neošetřené) omyjeme, osušíme a kůru z jednoho pomeranče nastrouháme (bez pulpy). Pak pomeranče oloupeme, rozdělíme na čisté dílky.
 - 
                                2
Lahůdkovou cibuli - bílé části očistíme a pokrájíme na tenká kolečka. Oloupaný česnek drobně nasekáme. Libeček a petrželku omyjeme a snítky svážeme.
 - 
                                3
V hrnci rozpálíme olej, na něm zprudka restujeme maso s česnekem a s lžící pomerančové kůry dozlatova. Přilijeme pomerančovou čistou šťávu, promícháme a pomalu vaříme 5 minut. Přilijeme část vývaru, maso musí být ponořené. Přidáme libeček s petrželkou, hrnec zakryjeme a vše pomalu vaříme 100 minut. Maso vyjmeme z vývaru a odložíme do větší mísy. Vývar přecedíme do misky a necháme vychladnout. Vytvořenou tukovou vrstvu z vývaru odebereme. Vývar přecedíme zpět do hrnce a přivedeme k varu.
 - 
                                4
V 1.5 dl hovězího vývaru rozmícháme lžíci Maizeny, worcesterové omáčky, pomerančový džem a směs vmícháme do omáčky, vrátíme i maso.
 - 
                                5
Maso s omáčkou dusíme pod pokličkou přibližně 20 minut, poté přidáme dílky z pomerančů, krátce provaříme, podle chuti dosolíme a servírujeme.