Slaný závin s houbovou nádivkou
Suroviny
- 200 g Houby čerstvé
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 2 stroužek Česnek
 - 6 plátek Listové těsto
 - 5 polévková lžíce Pažitka
 - 2 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Pistácie
 - 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 2 polévková lžíce Vývar zeleninový
 - 0.09 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 6 polévková lžíce Majonéza
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 30 kcal
 - Sacharidy 1 g
 - Tuky 3 g
 - Sodík 45 mg
 - Bílkoviny 1 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 0.1 mg
 - Draslík 46.2 mg
 - Vláknina 734.5 mg
 - Vitamín A 734.5 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno, 2 oloupané stroužky česneku utřeme se solí, hřibovité houby nadrobno pokrájíme, na jemno nasekáme 5 lžic pažitky, 2 lžíce bazalky a 1 lžíci čerstvé petrželové natě. Dále nasekáme 3 lžíce pražených pistáciových oříšků.
 - 
                                2
Ve velké pánvi rozehřejeme olej s máslem, na něm orestujeme cibulku, přidáme houby a zvolna dusíme asi 5 minut. Směs pak zaprášíme moukou, zamícháme, přilijeme vývar, osolíme a opepříme a mícháme, až směs zhoustne. Necháme dobře vychladnout a pak vmícháme 3 lžíce sekané pažitky a 2 lžíce posekané bazalky.
 - 
                                3
Na pomoučený vál rozložíme jeden plát listového těsta, na který rozprostřeme jednu šestinu houbové směsi a posypeme šestinou pražených oříšků.
 - 
                                4
Překlopíme protilehlé strany plátu na sebe, aby se uprostřed překrývaly, pak ještě jednou přeložíme. Hotový závin pokrájíme na 8 plátků, postup opakujeme se zbývajícími surovinami.
 - 
                                5
Nakrájené plátky rolády dáme na pět minut do mrazničky, pak je vyrovnáme na plech pokrytý pečícím papírem a dáme péci na 12-15 minut do trouby předehřáté na 220 °C.
 - 
                                6
Mezitím promícháme 6 lžic majonézy a 2 lžíce nasekané pažitky s 1 lžící petrželky, osolíme, okořeníme pepřem a necháme 30 minut odstát.
 - 
                                7
Kousky závinu servírujeme přelité ochucenou majonézou.