Vývar rajčatový
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
 - 800 g Rajčata
 - 50 g Bazalka
 - 50 g Tymián čerstvý
 - 50 g Rozmarýn čerstvý
 - 1 ks Veka
 - 0.5 ks Bobkový list
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Šalotka
 - 4 ks Pepř bílý
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1 stroužek Česnek
 - 0.5 l Vývar zeleninový
 - 0.35 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 428 kcal
 - Sacharidy 78 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 728 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 59 g
 - Cholesterol 8.3 mg
 - Draslík 1034 mg
 - Vláknina 35760.4 mg
 - Vitamín A 35760.4 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 70.3 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Řapíkatý celer opláchneme a pokrájíme na kousky asi 1 krát 1 centimetr. Šalotku nasekáme na kousky. Připravíme hrnec, kam vlijeme olej a rozehřejeme ho. Pak na něj vložíme nadrobno nasekanou šalotku a kousky řapíkatého celeru. Zeleninu orestujeme.
 - 
                                2
Pak vložíme kousky rajčat, kuličky pepře, bobkový list, tymián a rozmarýn a zasypeme špetkou cukru a špetkou soli. Vlijeme zeleninový vývar. Počkáme, až polévka začne vřít. Pak hrnec přikryjeme poklicí a ztlumíme teplotu. Vaříme na mírném ohni 30 minut.
 - 
                                3
Z veky ze včerejšího dne ukrojíme dva větší plátky a nakrájíme je na kostičky o rozměrech 1 krát 1 centimetr. Česnek oloupeme. Připravíme pánev, na kterou vlijeme lžíci olivového oleje, ale olej příliš nerozehříváme a vložíme na něj česnek a kostičky z veky. Opečeme dozlatova.
 - 
                                4
Hotový vývar slijeme přes sítko, ale rozvařená rajčata jím neprotlačujeme, vývar má být čistý.
 - 
                                5
Znovu vývar vlijeme do hrnce a necháme ho pět minut provařit, pak ho odstavíme. Máslo osolíme a nakrájíme na kousky, které všleháme do teplého vývaru.
 - 
                                6
Vývar rozlijeme do čtyř šálků na polévku a každou porci zasypeme nadrobno nasekanou bazalkou. Vhodíme do něj několik česnekových krutonů vyrobených z opečené veky.