Kuře ala kohout na víně

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 g Pancetta
  • 450 g Cibulka jarní
  • 225 g Žampiony čerstvé
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 750 ml Víno červené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Ocet vinný
  • 1 ks Kuře
  • 4 ks Tymián čerstvý
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Karotka
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Martell cognac
  • 0.09 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1469 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 92 g
  • Sodík 890 mg
  • Bílkoviny 91 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 18149.2 mg
  • Draslík 1931.1 mg
  • Vláknina 22674.2 mg
  • Vitamín A 22674.2 mg
  • Vitamín B6 2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 111.5 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku smícháme se lžičkou soli a pepře. Omyté porce kuřete posypeme 1 lžící mouky.

  • 2

    Polovinu másla rozehřejeme a kuře na něm po všech stranách opečeme. Přidáme na proužky nakrájenou slaninu, nadrcený česnek, nakrájený celer a karotku a krátce smažíme.

  • 3

    Přilijeme koňak a víno, promícháme a přidáme bobkový list s tymiánem. Uvedeme do varu a pod pokličkou zvolna dusíme asi 1 hodinu.

  • 4

    Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo s olejem, vsypeme cibulky a chvíli smažíme. Potom vmícháme cukr, ocet a lžíci vody a smažíme dozlatova.

  • 5

    Ke kuřeti přidáme zkaramelizované cibulky, vsypeme očištěné žampiony a vše dusíme ještě 30 minut doměkka.

  • 6

    Kuře a zeleninu vyjmeme na mísu a odstraníme bobkový list s tymiánem. Z omáčky sebereme přebytečný tuk a povaříme ji do zhoustnutí asi 4 minuty.

  • 7

    Omáčku přelijeme přes porce kuřete a podáváme.

  • 8

    Vhodnou přílohou jsou šťouchané brambory.

Komentáře k receptu