Nákyp z modrého sýra, fíkový korpus a hroznová šťáva

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Fíky čerstvé
  • 800 g Hroznové víno
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Ořechy vlašské
  • 150 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 7 g Droždí
  • 20 g Cukr moučkový
  • 150 ml Mléko plnotučné
  • 200 ml Víno bílé
  • 125 ml Voda pitná
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 760 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 734 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 348.6 mg
  • Draslík 785 mg
  • Vláknina 10425 mg
  • Vitamín A 10425 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.7 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 243.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme fíkový korpus. Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme cukr a necháme vykynout. Fíky pokrájíme, dva odložíme na dozdobení. Smícháme je se 160 g mouky, solí, vejci vyšlehanými s cukrem a na závěr přidáme vykynuté droždí. Zakryjeme fólií a necháme kynout cca 60 minut při pokojové teplotě.

  • 2

    Hluboký plech vymažeme a vysypeme moukou, vlijeme těsto a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme cca 15-20 minut. Hotový korpus vyklopíme a necháme vychladnout. Poté nakrájíme a před podáváním vždy krátce osmahneme na másle po obou stranách.

  • 3

    V průběhu kynutí těsta připravíme nákyp. V rendlíku smícháme mléko s máslem a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a postupně přidáváme zbylou mouku. Dál mícháme, dokud se směs nepřestane lepit na stěny. Přemístíme do mísy, promícháme a necháme vychladnout. Přidáme žloutky a postupně je zapracujeme. Zvlášť vyšleháme z bílků tuhý sníh. Sýr rozmělníme na malé kousky a přidáme ho do těsta. Nakonec zlehka zamícháme bílkový sníh.

  • 4

    Zapékací formičky vymažeme máslem a vysypeme najemno namletými ořechy. Naplníme nákypem a ve vodní lázni pečeme při 200 °C cca 30 minut dozlatova.

  • 5

    Hroznové víno otrháme, opláchneme a část oddělíme na dekoraci. Zbytek vložíme do rendlíku a rozmačkáme. Přilijeme víno a zvolna zahříváme. Při teplotě cca 150 °C dusíme cca 25 minut. Teplou směs procedíme přes jemný cedník, z dužiny vymačkáme šťávu. Poté džus znovu zahříváme a necháme zredukovat na polovinu množství. Před podáváním ohřejeme, je-li již studený.

  • 6

    Servírujem tak, že korpus položíme na střed talíře, poklademe měsíčky fíků do tvaru větrníku. Do středu dáme nákyp, doplníme kuličkami vína a kousky sýra a pokapeme hroznovou omáčkou.

Komentáře k receptu