Čokoládový koláč s dýní

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 85 g Čokoláda hořká
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 140 g Sušenky BeBe kakaové
  • 450 g Sýr smetanový almette
  • 240 g Dýňové pyré
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 7 dl Voda pitná
  • 2.4 kg Dýně
  • 1 balení Pralinky
  • 1.5 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Likér krémový - Baileys
  • 1 polévková lžíce Likér čokoládový
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 750 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 134 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 69 g
  • Cholesterol 165.7 mg
  • Draslík 1481.4 mg
  • Vláknina 11620.7 mg
  • Vitamín A 11620.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.4 mg
  • Vitamín E 4.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čokoládové sušenky rozmixujeme, promícháme je s rozehřátým máslem a s 1 lžící medu. Pak přimícháme vrchovatou lžíci mouky a směs dobře promícháme. Směs rovnoměrně vtlačíme do kulaté formy o průměru 22–23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně, od středu, ho rovnoměrně vytlačíme až k okrajům. Pokud se nám těsto lepí na prsty, omočíme si je v práškovém cukru.

  • 2

    Koláčový korpus pečeme v předehřáté troubě při 175 °C 10–15 minut.

  • 3

    V míse si vyšleháme jemný tavený smetanový sýr s dýňovým pyré, práškovým a vanilkovým cukrem a 1,5 lžíce likéru. Nakonec přidáme 3 rozšlehaná vejce a 1 lžíci hladké mouky. Vyšleháme hustý lehký krém.

  • 4

    Rozlámanou čokoládu dáme do misky, kterou posadíme na hrnec s 5–7 dl vody a nad parou ji rozpustíme. Když je čokoláda tekutá, přimícháme do ní 220 g dýňového krému.

  • 5

    Na korpus naneseme světlý krém a tmavý čokoládový krém postupně lžící naneseme na světlý krém. Pomocí vidličky čokoládový krém mírně zamícháme do světlého krému, aby nám vznikla mramorová mozaika.

  • 6

    Koláč dáme do předehřáté trouby na 175 °C a pomalu ho pečeme 40–45 minut dozlatova.

  • 7

    Mezitím si vyšleháme likérovou šlehačku. Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci likéru a ještě chvilku šleháme.

  • 8

    Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. Pak ho ozdobíme šlehačkou, rumovými pralinkami a podáváme.

  • 9

    Dýňové pyré [40674]:

  • 10

    Dýni omyjeme, přepůlíme a vydlabeme semínka. Předehřejeme troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Obě půlky položíme rozříznutou částí na papír. Pečeme asi 1 hodinu, dokud se dýně nedá propíchnout vidlicí.

  • 11

    Z vychladlé dýně (abychom ji udrželi v rukou) vydlabeme dužinu, pokrájenou rozmixujeme na kaši, kterou dáme do velkého síta. Síto s dýňovým pyré zavěsíme na velkou mísu tak, aby se nedotýkalo dna mísy. Dýňové pyré necháme v sítu v chladničce přes noc. Druhý den ho použijeme podle potřeby, zbytek odložíme do zavařovací sklenice.

Komentáře k receptu