Durynská čočková polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 300 g Čočka jedlá
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Slanina vepřová
  • 150 g Švestky
  • 250 g Tlačenka tmavá lidová
  • 1250 ml Hovězí vývar základní
  • 0.5 kávová lžička Ocet vinný
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 689 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 1030 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 16.2 mg
  • Draslík 1301.9 mg
  • Vláknina 51129.8 mg
  • Vitamín A 51129.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.1 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čočku namočíme přes noc do vody. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uzenou slaninu nakrájíme na malé kousky. Do tlakového hrnce dáme kůži ze slaniny, čočku i s vodou, v níž se máčela, brambory a 1 l vývaru. Vaříme 15 minut.

  • 2

    Cibuli oloupeme a nasekáme. V kastrolu rozpustíme slaninu, přidáme máslo a podusíme na něm cibuli. Zaprášíme ji moukou, necháme zezlátnout a pak jí rozředíme zbytkem vývaru. Povaříme několik minut při mírné teplotě.

  • 3

    Cibulovou omáčku a sušené švestky přidáme k čočce a vše vaříme ještě 5 minut. Vyjmeme kůži ze slaniny, polévku osolíme, dochutíme pepřem, cukrem a octem.

  • 4

    Nakonec nakrájíme na malé kousky durynskou krvavou tlačenku, vložíme ji do hotové polévky a prohřejeme. Nalijeme do talířů a ihned podáváme.

Komentáře k receptu