Zavařený bezinkový mošt

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 2.5 g Kyselina citrónová
  • 100 g Cukr krystal
  • 250 ml Voda pitná
  • 3 kg Bezinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 258 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 19 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 65 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 840.2 mg
  • Vláknina 42000 mg
  • Vitamín A 42000 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 108 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Použijeme pouze zralé plody černého bezu, propláchneme je studenou vodou a odstraníme stopky. Důkladně rozmačkáme a necháme několik hodin odstát, aby pustily šťávu.

  • 2

    Poté vylisujeme a znovu necháme stát. Jakmile se usadí kal, přecedíme přes plátno, nebo stočíme čistou šťávu gumovou hadičkou.

  • 3

    Odměříme 1l šťávy, přilijeme vodu, vmícháme cukr, kyselinu citronovou a vše necháme rozpustit.

  • 4

    Hotovou šťávu rozdělíme do lahví, uzavřeme, naskládáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme 20 minut.

  • 5

    Po vyjmutí necháme vychladnout a uchováme na temné, studeném místě.

Komentáře k receptu