Kvašený borůvkový sirup

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Cukr krystal
  • 10 g Kyselina citrónová
  • 2 kg Borůvky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 769 kcal
  • Sacharidy 197 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 6 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 197 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 387.5 mg
  • Vláknina 24000 mg
  • Vitamín A 24000 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 48.5 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Borůvky přebereme, očistíme, otrháme stopky a na sítu důkladně propláchneme vodou. Vylisujeme a vzniklou šťávu necháme 2 dny zvolna kvasit. Poté scedíme přes plátno nebo stáčíme gumovou hadičkou. Přelijeme do kastrolu a zprudka zahřejeme.

  • 2

    Za stálého míchání postupně přisypeme cukr a jakmile se rozpustí, přidáme kyselinu citronovou. Odstraníme z povrchu pěnu a šťávu necháme projít varem.

  • 3

    Rozdělíme do vyhřátých lahví a převážeme pergamenem nebo dvojitým celofánem. Naskládáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 85 °C sterilujeme 30 minut.

  • 4

    Po vychladnutí uložíme a uchováme na temném a studeném místě.

Komentáře k receptu