Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Droždí
  • 350 g Cukr krupice
  • 1200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 120 g Vejce slepičí
  • 20 g Citrony
  • 10 g Sůl
  • 350 g Máslo čerstvé
  • 200 g Vaječný žloutek slepičí
  • 20 g Cukr vanilka
  • 100 g Pudinkový prášek - vanilkový
  • 2750 ml Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1095 kcal
  • Sacharidy 149 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 670 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 367.1 mg
  • Draslík 173.6 mg
  • Vláknina 8168 mg
  • Vitamín A 8168 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 43.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Droždí smícháme s trochou cukru, zředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu hladké mouky a promícháme. Vznikne řídké těstíčko - kvásek, který necháme kynout na teple.

  • 2

    Do zbylé mouky přidáme vejce,zbylý cukr, kůru z omytého citronu, 200g rozpuštěného másla, sůl, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek. Vše dobře promícháme a propracujeme.

  • 3

    Těsto necháme dostatečně vykynout. Rozválíme je na silnější prameny o průměru asi 2cm. Nakrájíme dílky a ve vrstvách je skládáme do pekáče vytřeného máslem. Jednotlivé vrstvy i dílky promašťujeme zbylým máslem.

  • 4

    Buchtičky necháme znovu kynout a na povrchu je potřeme máslem. Ve středně vyhřáté troubě do červena upečeme.

  • 5

    Při podávání porce buchtiček přeléváme horkým vanilkovým krémem.

  • 6

    Příprava krému: Polovinu dávky mléka svaříme s 2/3 cukru.

  • 7

    Do vařicího mléka vlijeme puding rozmíchaný s částí zbylého mléka aza stálého prošlehávání převaříme do zhoustnutí.

  • 8

    Potom do směsi zamícháme žloutky rozšlehané se zbylým cukrem a zbylým mlékém. Za stálého prošlehávání uvedeme krém zvolna téměř do varu. Nesmí se vařit, aby se žloutky nesrazily. Do krému nakonec přidáme vanilkový cukr.

  • 9

    Před podáváním dáme krém do nádoby s horkou vodou.

Komentáře k receptu