Lepkavá rýže

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 395 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Rýže loupaná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 370 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 7 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 82 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 77 mg
  • Vláknina 5600 mg
  • Vitamín A 5600 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do misky vložíme rýži a zalijeme ji pitnou studenou vodou tak, aby dosahovala asi 5 cm nad povrch rýže. Máčíme ji nejméně 3 hodiny, můžeme i přes noc. Z rýže slijeme vodu a přendáme ji do bambusového napařovacího košíku, který používáme na dušení rýže v páře, nebo do běžného pařáku vystlaného dvojitou vrstvou mušelínu. Rýži v napařovacím košíku rovnoměrně rozvrstvíme, pod košíkem přivedeme vodu v nádobě k varu. Umístíme pařák do nádoby s vařící vodou - pozor na popálení! Zmírníme oheň a přiklopíme pokličkou. Dusíme v páře asi 20 - 25 minut, rýže naběhne, bude křehká a lesklá. Doba varu se liší v závislosti na tom, jak dlouho jsme rýži máčeli. Každých 10 minut zkontrolujeme množství vody v nádobě, popřípadě ji dolijeme.

  • 2

    Jakmile bude rýže uvařená, rozprostřeme ji na velký podnos, aby rychle vychladla. Necháme-li ji chladnout pomalu, bude spíš mazlavá, ne lepkavá. Podáváme teplou nebo studenou.

Komentáře k receptu