Koláčky plněné slávkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 450 g Mušle slávky
  • 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Olej rostlinný
  • 1 kávová lžička Zázvor celý
  • 1 kávová lžička Kari pasta
  • 0.5 kávová lžička Kurkuma
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
  • 2 polévková lžíce Zelenina nakládaná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 505 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 300 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 197.1 mg
  • Draslík 331.5 mg
  • Vláknina 4231 mg
  • Vitamín A 4231 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.3 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Prosetou mouku smícháme s kurkumou a solí a pomalu zapracováváme máslo. Až směs připomíná strouhanku, přimícháme vlašské ořechy, vodu, promícháme a dle potřeby přidáme ještě trochu vody. Těsto vyklopíme na mírně pomoučenou pracovní plochu a krátce prohněteme. Pak ho zabalené do potravinářské fólie necháme půl hodiny odpočinout v chladu.

  • 2

    Opláchnuté a kartáčkem vydrhnuté slávky zbavíme byssových vláken a jen ty uzavřené vaříme pod pokličkou ve velkém hrnci s malým množstvím vody 3-4 minuty. Hrnec odstavíme a ty, které zůstaly zavřené, vyhodíme. Slijeme tekutinu a slávky vyloupeme.

  • 3

    Rozehřejeme si olej na pánvi a na něm za stálého míchání opečeme česnek a zázvor, po minutě vmícháme kari pastu, odstavíme a do směsi přidáme smetanu ke šlehání.

  • 4

    Vychladlé těsto rozdělíme na 6 stejných dílů, rozválíme je na tenké placky, kterými vyložíme formy na koláčky o průměru 9 cm. Přikryjeme alobalem a plníme fazolemi nebo jinou zátěží. Dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C, asi po 10 minutách odstraníme alobal s fazolemi a dalších 5 minut pečeme. Necháme je trochu vychladnout a zmírníme troubu na 180 °C.

  • 5

    Koláčky poklademe vyloupanými slávkami, přelijeme vychladlou směsí se smetanou, do které vmícháme žloutky, koriandr, pepř a sůl podle chuti a dáme péct ještě asi na 25 minut.

  • 6

Komentáře k receptu