Mořský ďas s tamarindem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Mořský ďas
  • 85 g Kokosový krém
  • 400 g Rýže dušená
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kurkuma
  • 2 kávová lžička Koriandr mletý
  • 1 kávová lžička Pepř cayenský
  • 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Koriandr čerstvý
  • 2 ks Česnek
  • 1 polévková lžíce Ocet jablečný
  • 3 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Tamarindová pasta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 395 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 253 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 46.9 mg
  • Draslík 923 mg
  • Vláknina 4919 mg
  • Vitamín A 4919 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pánvi si rozehřejeme olej, opečeme na něm dozlatova česnek, přidáme cibuli a opékáme 3-4 minuty, až cibule změkne. Přidáme mletý koriandr a směs minutu mícháme. Polovinu kurkumy, papriku, kajenský pepř a 2 lžíce vody smícháme a přidáme zároveň s polovinou soli na pánev a na slabém ohni opékáme ještě 1-2 minuty.

  • 2

    Na talíř si rozložíme nakrájenou rybu a pokapeme octem. Zbylou sůl a kurkumu smícháme a touto směsí rovnoměrně posypeme rybu, přikryjeme a na 20 minut uložíme do ledničky.

  • 3

    Tamarindovou dřeň smícháme v misce se 2 lžícemi vroucí vody a necháme vodu chvíli působit. Když se část dřeně rozpustí a začnou se z ní vydělovat semena, rozpuštěnou dřeň protlačíme sítem a semena a tuhé části nepoužijeme.

  • 4

    Kokosový krém, teplou vodu a prolisovaný tamarind dáme do pánve a mícháme, dokud se nám kokosový krém nerozpustí. Pak přidáme kousky ryby i se šťávou, která nám na talíři zůstala, a 4-5 minut vaříme.

  • 5

    Na talíře rozdělíme vařenou rýži a na ni upravíme kousky ryby s omáčkou, ozdobíme snítkou koriandru a ihned servírujeme.

Komentáře k receptu