Slepičí vývar Jindřicha IV.

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 120 g Anglická slanina
  • 10 g Estragon
  • 1500 g Slepice
  • 200 g Zelenina kořenová
  • 100 g Chléb pšeničný (bílý)
  • 300 g Hovězí maso vařené
  • 10 g Petržel kudrnka
  • 200 g Kuřecí drůbky
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 l Hovězí vývar základní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 311 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 921 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 167.1 mg
  • Draslík 454.6 mg
  • Vláknina 1042.9 mg
  • Vitamín A 1042.9 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slaninu nakrájíme na kostičky a bílý chléb natrháme na kousky. Vložíme do mísy a přidáme slepičí srdíčko a jatýrka, česnek, posekanou petrželku a estragon, vejce, sůl, pepř a strouhaný muškátový oříšek. Vše spolu dobře promícháme a naplníme touto nádivkou mladou slepici. Nakonec slepici svážeme. Do velkého hrnce nalijeme silný hovězí vývar, vložíme do něj nadívanou slepici a vaříme na mírném ohni přibližně 2 hodiny, podle velikosti slepice.

  • 2

    Po uvaření slepici vyjmeme, rozvážeme, vyndáme nádivku, slepici rozložíme na oválný talíř a obložíme kolem dokola nádivkou. Do oblohy kolem slepice přidáme hovězí maso a zeleninu, která nám zbyla z hovězího vývaru. Vývar nalijeme do polévkové mísy a podáváme.

  • 3

    Každý strávník si může sám nabírat pokrm a určovat tím množství masa a nádivky, které si vloží do polévky.

Komentáře k receptu