Oříškový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 110 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 150 g Ořechy vlašské
  • 120 g Cukr krupice
  • 30 g Droždí
  • 100 g Cukr moučkový
  • 125 g Tuk rostlinný
  • 285 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 462 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 174 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 64.7 mg
  • Draslík 130.1 mg
  • Vláknina 9463.5 mg
  • Vitamín A 9463.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    400g mouky nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přilijeme 160ml vlažného mléka, propracujeme a necháme na teplém místě asi 20minut kynout. Poté do těsta vmícháme 60g másla, 40g cukru, vejce, žloutek a špetku soli. Vypracujeme těsto, zakryjeme a necháme vykynout do dvojnásobného objemu.

  • 2

    Mezitím přivedeme k varu zbývající mléko s 50g másla, přidáme 80g cukru a oříškové lupínky a asi 5minut provaříme.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 200C.

  • 4

    Plech vyložíme pečícím papírem a vyválíme na něm z těsta plát. Potřeme oříškovou hmotou.

  • 5

    Zbylou mouku, rostlinný tuk, hnědý cukr a skořici smícháme a promneme prsty tak, abychom vytvořili drobenku. Tou posypeme koláč a necháme ještě 10min kynout. Poté plech dáme do trouby a pečeme 35minut.

  • 6

    Ze 3 lžic vody a moučkového cukru utřeme polevu, vychladlý koláč jí potřeme a necháme ztuhnout.

Komentáře k receptu