Oříškový koláč s ananasem a drobenkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Cukr třtinový
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 15 g Ořechy lískové
  • 15 g Ořechy vlašské
  • 100 g Mouka polohrubá
  • 20 g Cukr moučkový
  • 120 g Marcipánová hmota surová
  • 55 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Ocet vinný
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Kompot ananasový
  • 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Likér Maraschino (Maraska)
  • 4 polévková lžíce Brusinky sušené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 643 kcal
  • Sacharidy 87 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 84 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 74 g
  • Cholesterol 97.7 mg
  • Draslík 235.7 mg
  • Vláknina 4720 mg
  • Vitamín A 4720 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.5 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si křehké oříškové těsto.

  • 2

    Do větší mísy prosejeme 55 g hladké mouky, 15 g pomletých lískových oříšků se špetkou soli a přimícháme 20 g moučkového cukru.

  • 3

    Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme 2 lžíce studené vody s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou octa. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.

  • 4

    Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 5

    Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.

  • 6

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.

  • 7

    Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.

  • 8

    Na drobenku si nasypeme do misky polohrubou mouku. Přidáme třtinový cukr, sůl, 120 g marcipánu, polotuhé rozkrájené máslo a nahrubo nastrouhané vlašské ořechy. Pomocí prstů zapracujeme máslo, dokud se neutvoří hrudky.

  • 9

    Ananasový kompot scedíme (šťávu zachytíme a použijeme jinak). Sušené brusinky omyjeme a necháme okapat. Kousky ananasu dáme do mísy a promícháme je s ořechovým likérem a sušenými brusinkami.

  • 10

    Potom je rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 35-40 minut. Ze začátku, asi 15 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.

  • 11

    Upečený koláč podáváme vychlazený.

Komentáře k receptu