Těstoviny s krevetami a chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Těstoviny Penne
  • 400 g Krevety tygří - loupané
  • 300 g Chřest bílý
  • 100 g Šalotka
  • 50 g Petržel - nať
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Sůl
  • 100 ml Víno bílé
  • 60 ml Olej olivový
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 dl Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 667 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 578 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 73 g
  • Cholesterol 296.1 mg
  • Draslík 386.8 mg
  • Vláknina 4862.5 mg
  • Vitamín A 4862.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.4 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ocásky krevet oloupeme, odstraníme z nich vnitřní černé střívko, omyjeme je a osušíme. Očistíme stonky chřestu, odřízneme z nich dolní tvrdé konce, oloupeme škrabkou na brambory, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupeme šalotku, omyjeme ji, osušíme a jemně nasekáme společně s omytou a osušenou petrželkou.

  • 2

    Nalijeme do pánve 4 lžíce oleje, osmažíme na něm šalotku a nasekanou petrželku. Přidáme pokrájený chřest a za občasného zamíchání dřevěnou vařečkou ho několik minut smažíme. Osolíme a opepříme, přilijeme naběračku vody a při střední teplotě vše vaříme, dokud nebude chřest měkký.

  • 3

    V jiné pánvi rozehřejeme zbývající olej a 2 minuty na něm smažíme ocásky mořských ráčků. Osolíme, opepříme mletým pepřem, vyjmeme je děrovanou lžící a odložíme na později. Do téže pánve nalijeme bílé víno a necháme ho prudce vyvařit. Pak přilijeme 1 dl vody a ještě minutu vaříme. Tekutinu přecedíme jemným sítkem a dáme stranou.

  • 4

    Do hrnečku vyklepneme žloutky, přidáme špetku soli, metličkou rozšleháme. Přilijeme uschovanou scezenou tekutinu a vše vaříme ve vodní lázni. Přitom směs neustále šleháme, dokud omáčka nezdvojnásobí objem - nesmí se ovšem vařit.

  • 5

    Ve velkém hrnci uvaříme těstoviny. Scedíme je, jakmile budou al dente, přidáme chřest a krevety, vše promícháme. Směs přendáme do máslem vymazané zapékací formy, zalijeme připravenou omáčkou a v troubě předehřáté na 200 °C 10 minut pečeme, aby povrch mírně zezlátl. Hotový pokrm vytáhneme z trouby a horký podáváme.

Komentáře k receptu