Hovězí pečeně po rýnsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1000 g Hovězí kýta
  • 60 g Sádlo škvařené
  • 50 g Perník
  • 40 g Hrozinky
  • 1 g Sůl
  • 1 g Cukr krupice
  • 250 ml Ocet kvasný lihový
  • 250 ml Voda pitná
  • 250 ml Hovězí vývar základní
  • 80 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Hořčičné semínko
  • 1 ks Bobkový list
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 7 ks Cibule
  • 2 polévková lžíce Víno červené
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 661 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 293 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 121 mg
  • Draslík 1219.4 mg
  • Vláknina 22293.2 mg
  • Vitamín A 22293.2 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí maso dáme do velkého hrnce. Poté ho zalijeme směsí vody a octa. Jakmile je maso ponořené, přidáme k němu bobkový list, pepř, hořčičné semínko a nasekanou cibuli. Hrnec s masem a nálevem dáme do ledničky a v ledničce necháme 3 dny. Maso občas zkontrolujeme a obrátíme.

  • 2

    Po třech dnech maso vyjmeme z nálevu. Osušené maso na sádle orestujeme ze všech stran. Orestované maso podlijeme hovězím vývarem, červeným vínem a 100 ml nálevu. Poté maso přikryjeme poklicí a dusíme asi 1 hodinu. Po 1 hodině do vzniklé tekutiny přisypeme nastrouhaný perník a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut. Poté maso vyjmeme. K omáčce přimícháme směs ze smetany a mouky, přivedeme k varu. Vše povaříme 5 minut. Nakonec omáčku promícháme s hrozinkami. Dle chuti přidáme cukr a sůl. Do hotové omáčky vložíme na plátky rozkrájené maso a ještě krátce prohřejeme.

  • 3

    Tento pokrm podáváme s bramborovými knedlíky a jablečným kompotem.

Komentáře k receptu