Husí polévka se sýrovými noky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 70 g Křen
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 10 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 10 g Krupice dětská
  • 800 g Husí drůbky
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 0.5 dl Mléko polotučné
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 711 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 108 g
  • Sodík 980 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 93.6 mg
  • Draslík 720.5 mg
  • Vláknina 10422.1 mg
  • Vitamín A 10422.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 85.7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme těsto na noky: do misky rozklepneme 1 vejce, přidáme 0,5 dl mléka, 1 špetku soli, 20 g másla a směs vidličkou rozšleháme. Pak přimícháme postupně 10 g dětské krupičky a 10 g nastrouhaného sýru. Směs musí být bez hrudek a měla by být polotuhá.

  • 2

    V hrnci rozpustíme 20 g másla, přidáme 10 g hladké mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Postupně, za stálého míchání přiléváme 1 litr husího bujonu a pomalu přivedeme k varu. Podle chuti osolíme, přidáme muškátový oříšek a pepř.

  • 3

    Očištěný omytý křen (70 g) jemně nastrouháme a smícháme v misce s 2 lžícemi bílého vína, 2 lžícemi zakysané smetany a 3 lžícemi šlehačky. Promíchanou směs přidáme do vroucí polévky a vaříme 1 minutu.

  • 4

    Pak lžičkou, namočenou do studené vody, vykrajujeme z těsta nočky, které hned vhodíme do vroucí polévky. Nočky povaříme jen 5-6 minut (hotové jsou, jakmile vyplavou na povrch).

  • 5

    Polévku posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme.

  • 6

    Husí bujon [29083]:

  • 7

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 8

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 9

    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 10

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 11

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu