Husí polévka se sýrovými noky
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 70 g Křen
- 20 g Máslo čerstvé
- 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Sýr Eidam cihla 30%
- 10 g Krupice dětská
- 800 g Husí drůbky
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 0.5 dl Mléko polotučné
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Víno bílé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 711 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 108 g
- Sodík 980 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 93.6 mg
- Draslík 720.5 mg
- Vláknina 10422.1 mg
- Vitamín A 10422.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Připravíme těsto na noky: do misky rozklepneme 1 vejce, přidáme 0,5 dl mléka, 1 špetku soli, 20 g másla a směs vidličkou rozšleháme. Pak přimícháme postupně 10 g dětské krupičky a 10 g nastrouhaného sýru. Směs musí být bez hrudek a měla by být polotuhá. 
- 
                                2V hrnci rozpustíme 20 g másla, přidáme 10 g hladké mouky a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Postupně, za stálého míchání přiléváme 1 litr husího bujonu a pomalu přivedeme k varu. Podle chuti osolíme, přidáme muškátový oříšek a pepř. 
- 
                                3Očištěný omytý křen (70 g) jemně nastrouháme a smícháme v misce s 2 lžícemi bílého vína, 2 lžícemi zakysané smetany a 3 lžícemi šlehačky. Promíchanou směs přidáme do vroucí polévky a vaříme 1 minutu. 
- 
                                4Pak lžičkou, namočenou do studené vody, vykrajujeme z těsta nočky, které hned vhodíme do vroucí polévky. Nočky povaříme jen 5-6 minut (hotové jsou, jakmile vyplavou na povrch). 
- 
                                5Polévku posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželkou a podáváme. 
- 
                                6Husí bujon [29083]: 
- 
                                7Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme. 
- 
                                8Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme. 
- 
                                9V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala. 
- 
                                10Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením. 
- 
                                11Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        