Husí polévka se sušeným ovocem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 100 g Hrozinky
  • 100 g Meruňky sušené
  • 200 g Pórek
  • 100 g Švestky sušené
  • 800 g Husí drůbky
  • 400 g Husí prsa
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř citronový
  • 4 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 3 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1185 kcal
  • Sacharidy 94 g
  • Tuky 132 g
  • Sodík 916 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 90 g
  • Cholesterol 18 mg
  • Draslík 1499.4 mg
  • Vláknina 23153.4 mg
  • Vitamín A 23153.4 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 73.5 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá husí prsa pokrájíme na nudličky. Oloupané cibule pokrájíme nadrobno. Očištěný a omytý pórek pokrájíme na tenká kolečka.

  • 2

    Sušené ovoce: meruňky, švestky, hrozinky namočíme do vody. Po 15 minutách je promyjeme a necháme odkapat.

  • 3

    V pánvi nasucho opražíme dozlatova plátky mandlí.

  • 4

    V hrnci rozpustíme bylinkové máslo, podusíme cibuli s pórkem, pak k ní přidáme pokrájené maso a vše dusíme 5 minut.

  • 5

    Přilijeme 1 litr husího bujonu, dáme do něj sušené ovoce a pomalu vaříme 8 minut, polévku dochutíme solí a citronovým pepřem.

  • 6

    Každou porci polévky posypeme mandlemi a podáváme.

  • 7

    Husí bujon [29083]:

  • 8

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 9

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 10

    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 11

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 12

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu