Husí polévka se sušeným ovocem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Hrozinky
- 100 g Meruňky sušené
- 200 g Pórek
- 100 g Švestky sušené
- 800 g Husí drůbky
- 400 g Husí prsa
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 4 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 3 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1185 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 132 g
- Sodík 916 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 90 g
- Cholesterol 18 mg
- Draslík 1499.4 mg
- Vláknina 23153.4 mg
- Vitamín A 23153.4 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73.5 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omytá husí prsa pokrájíme na nudličky. Oloupané cibule pokrájíme nadrobno. Očištěný a omytý pórek pokrájíme na tenká kolečka. 
- 
                                2Sušené ovoce: meruňky, švestky, hrozinky namočíme do vody. Po 15 minutách je promyjeme a necháme odkapat. 
- 
                                3V pánvi nasucho opražíme dozlatova plátky mandlí. 
- 
                                4V hrnci rozpustíme bylinkové máslo, podusíme cibuli s pórkem, pak k ní přidáme pokrájené maso a vše dusíme 5 minut. 
- 
                                5Přilijeme 1 litr husího bujonu, dáme do něj sušené ovoce a pomalu vaříme 8 minut, polévku dochutíme solí a citronovým pepřem. 
- 
                                6Každou porci polévky posypeme mandlemi a podáváme. 
- 
                                7Husí bujon [29083]: 
- 
                                8Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme. 
- 
                                9Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme. 
- 
                                10V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala. 
- 
                                11Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením. 
- 
                                12Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        