Husí polévka se švestkami
Suroviny
- 400 g Husí stehna
- 200 g Švestky sušené
- 50 g Hrozinky
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Husí drůbky
- 2 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 dl Víno bílé
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Přesnídávka dětská
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1100 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 128 g
- Sodík 1295 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 18 mg
- Draslík 1111.9 mg
- Vláknina 17413.6 mg
- Vitamín A 17413.6 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omytá husí stehna vykostíme a dáme je vařit do 1 litru husího bujonu. Vaříme minimálně 15 minut. 
- 
                                2Mezitím omyjeme a namočíme do bílého vína na 5 minut sušené švestky a hrozinky. Pak je vyjmeme, necháme odkapat, švestky pokrájíme na menší kousky a s hrozinkami je dáme do polévky. 
- 
                                3Uvařené maso pokrájíme na proužky a vložíme zpět do vývaru. 
- 
                                4Omytou petrželovou nať, čerstvou majoránku a tymián svážeme a vložíme spolu se švestkami do vývaru. 
- 
                                5Přimícháme 3 lžíce dětské jablečné výživy a podle chuti polévku dosolíme. V pánvi nasucho opražíme dozlatova plátky mandlí. 
- 
                                6Každou porci posypeme mandlemi a podáváme. 
- 
                                7Husí bujon [29083]: 
- 
                                8Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme. 
- 
                                9Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme. 
- 
                                10V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala. 
- 
                                11Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením. 
- 
                                12Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        