Pikantní rybí se sušeným ovocem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 30 g Hrozinky
  • 40 g Meruňky
  • 150 g Mrkev kořen
  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 50 g Švestky sušené
  • 300 g Celer řapíkatý
  • 200 g Fenykl sladký - hlíza
  • 150 g Petržel kořen
  • 500 g Rybí hlavy
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 dl Víno bílé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Víno bílé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 572 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 180 g
  • Sodík 1056 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 78 mg
  • Draslík 1303.6 mg
  • Vláknina 21825.2 mg
  • Vitamín A 21825.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 64.1 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené švestky, meruňky a hrozinky promyjeme pod tekoucí vodou a pak je v misce necháme alespoň 10 minut máčet ve studené vodě. Potom ovoce scedíme, švestky a meruňky pokrájíme na menší kousky.

  • 2

    Řapíkatý celer omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Očištěnou a omytou mrkev pokrájíme na tenké nudličky. Bazalku omyjeme a pokrájíme nadrobno.

  • 3

    V hrnci si na bylinkovém másle podusíme mrkev s celerem, přilijeme

  • 4

    1 litr čistého rybího vývaru a přivedeme k varu. Přidáme scezené ovoce, zmírníme teplotu a vaříme asi 8 minut.

  • 5

    Přimícháme 3 lžíce bílého vína, osolíme a opepříme podle chuti, přidáme bazalku a podáváme.

  • 6

    Rybí vývar s fenyklem [29924]:

  • 7

    Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.

  • 8

    Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).

  • 9

    V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.

  • 10

    Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu