Drůbeží polévka s hráškem a houstičkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Hrášek
  • 13.95 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 500 g Kuřecí drůbky
  • 30 g Česnekové máslo
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Žemle tuková
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 2 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Zázvor mletý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 569 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 649 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 49 g
  • Cholesterol 347.8 mg
  • Draslík 1588.4 mg
  • Vláknina 41872.9 mg
  • Vitamín A 41872.9 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 144.4 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Kuřecí drůbky dobře omyjeme a dáme je do studené vody (1 litr) vařit doměkka.

  • 2

    2 cibule očistíme, ale necháme na nich hnědou slupku. Omyjeme je a 1 cibuli dáme s polovinou očištěné zeleniny k drůbkům. Přidáme sůl (1.5 lžičky), celý pepř a přivedeme k varu. Potom snížíme teplotu a polévku budeme pomalu vařit tak, aby jen probublávala. Budeme ji vařit 2 hodiny.

  • 3

    Polovinu očištěné zeleniny s cibulí nakrájíme: mrkev s petrželkou na kolečka, celer na nudličky. Zeleninu s cibulí dáme vařit do druhého hrnce s 0.5 litrem vody a budeme ji pomalu vařit přibližně 10-15 minut.

  • 4

    Žemle pokrájíme na kostičky a v pánvi na másle je osmažíme dozlatova. V misce vymícháme česnekové máslo s moukou a utvoříme máslovou kuličku (místo jíšky).

  • 5

    Když jsou drůbky měkké, polévku přecedíme do druhé nádoby, drůbky pokrájíme na malé kousky a zeleninu rozmixujeme.

  • 6

    Do vývaru z masa přilijeme uvařenou zeleninu i se zeleninovým vývarem, přimícháme rozmixovanou zeleninu, pokrájené drůbky a polévku přivedeme k varu. Přidáme máslovou kuličku, zelený hrášek, špetku zázvoru, špetku muškátu a podle chuti polévku dosolíme. Vaříme ji pomalu ještě asi 10 minut a přimícháme petrželku.

  • 7

    Do talířů dáme kostičky osmažené žemle, zalijeme polévkou a podáváme.

Komentáře k receptu