Valašská skopová kýta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 80 g Anglická slanina
  • 5 ks Jalovec
  • 4 ks Šalotka
  • 6 stroužek Česnek
  • 1.4 l Voda pitná
  • 1 kg Skopová kýta
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Saturejka
  • 4.5 polévková lžíce Pepř 4 barev
  • 3 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 655 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 357 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 10.9 mg
  • Draslík 557.9 mg
  • Vláknina 7298.8 mg
  • Vitamín A 7298.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Skopovou kýtu odblaníme, odkrojíme všechen viditelný tuk, maso omyjeme odvarem ze saturejky a osušíme. Česnek oloupeme a rozkrájíme na poloviny. Slaninu pokrájíme na hranolky. Maso propícháme česnekem i slaninou, osolíme, posypeme drceným jalovcem a čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Necháme 6 hodin odležet.

  • 2

    Šalotku očistíme a drobně pokrájíme. V pekáči rozpálíme sádlo, cibuli zpěníme, položíme na ni maso, které i s šalotkou restujeme z každé strany dozlatova.

  • 3

    K masu přilijeme vodu, pekáč zakryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme přibližně 1 hodinu. Během pečení maso otáčíme a poléváme výpekem.

  • 4

    Měkké upečené maso vyjmeme z pekáče, výpek posypeme hladkou moukou, promícháme, případně dochutíme solí a chvíli vaříme.

  • 5

    Maso pokrájíme a horké podáváme.

Komentáře k receptu