Jablkový koláč s drobenkou
Suroviny
- 500 g Mouka polohrubá
 - 30 g Droždí
 - 20 g Cukr vanilka
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 100 g Máslo jihočeské AB
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 hrst Mouka pšeničná hrubá
 - 1 špetka Sůl
 - 2 dl Mléko polotučné
 - 1 kg Jablka
 - 3 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 408 kcal
 - Sacharidy 72 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 155 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 59 g
 - Cholesterol 26.5 mg
 - Draslík 379 mg
 - Vláknina 8632.9 mg
 - Vitamín A 8632.9 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.6 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrníčku z vlažného mléka a droždí připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít.
 - 
                                2
Do misky vsypeme polohrubou mouku, rozklepneme 1 ks vejce, přidáme 30 g másla, vanilkový cukr, kypřící prášek, špetku soli, vlijeme kvásek. V kuchyňském robotu vypracujeme husté těsto, které necháme na teplém místě vykynout 30 minut. Vykynuté těsto přeložíme na hrubou moukou posypaný val, rozválíme na plat velký jako plech. Plech vymažeme 10 g másla, posypeme strouhankou a na něj položíme těsto. Na těsto naskládáme na plátky nakrájená jablka - asi tři vrstvy. Posypeme je strouhankou a krupicovým cukrem, na vrch dáme drobenku. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 minut. Upečený koláč vyndáme z trouby, necháme vychladnout a nakrájíme na pěkné porce.
 - 
                                3
Příprava drobenky: Na pánvi rozehřejeme 60 g másla, hrubou mouku, krupicový cukr za stálého míchání osmažíme mouku dozlatova.