Pikantní slávky
Suroviny
- 350 g Rajčata
 - 5 g Sůl
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 10 g Chilli paprička
 - 1200 g Mušle slávky
 - 80 g Koriandr čerstvý
 - 600 ml Vývar rybí
 - 20 ml Limetková šťáva
 - 1 kávová lžička Kmín mletý
 - 4 stroužek Česnek
 - 1 stroužek Česnek
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 - 1 polévková lžíce Chilli koření mleté
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 327 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 1860 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 67.2 mg
 - Draslík 1196.9 mg
 - Vláknina 4154.7 mg
 - Vitamín A 4154.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.9 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pesto: lístky koriandru rozmixujeme spolu s olivovým olejem, česnekem a zelenou chilli papričkou. Podle chuti osolíme, opepříme a odložíme stranou.
 - 
                                2
Rozehřejeme olej, přidáme oloupaná nakrájená rajčata, drcený česnek a 8 minut za občasného zamíchání zahříváme, až směs zhoustne. Přimícháme papriku, chilli koření a mletý kmín.
 - 
                                3
Vložíme mušle, 1 minutu je mícháme s ostrou kořeněnou směsí, potom přilijeme vývar. Hrnec zakryjeme poklicí a asi 12 minut mušle zvolna vaříme, než se otevřou; hrncem často třeseme. Odstraníme mušle, které se neotevřely.
 - 
                                4
Děrovanou naběračkou přemístíme mušle do vyhřáté mísy. Vývar přelijeme do menšího hrnce a vaříme, až se asi polovina vyvaří. Přidáme šťávu z limetky, dochutíme pepřem a solí a omáčkou přelijeme mušle.