Jehněčí kýta na červeném víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 10 g Rozmarýn čerstvý
  • 100 ml Víno červené
  • 300 ml Vývar jehněčí
  • 2 kg Jehněčí kýta
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 929 kcal
  • Sacharidy 5 g
  • Tuky 63 g
  • Sodík 711 mg
  • Bílkoviny 77 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 276.4 mg
  • Draslík 1339.4 mg
  • Vláknina 2522 mg
  • Vitamín A 2522 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do kýty uděláme zářezy. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Kýtu osolíme a položíme tučnou stranou vzhůru na pekáč roštem, posypeme ji pepřem a bylinkami. Pečeme, teplotu v troubě snížíme na 180 °C, aby byla kýta dobře propečená, pečeme ji 20 minut na každých 500 g váhy, případně tak, aby teploměr ukazoval 80 °C. Lůj musí být křupavý a dozlatova vypečený.

  • 2

    Vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut stát.

  • 3

    Omáčka: z pekáče sebereme kromě polévkové lžíce všechen tuk. Pekáč postavíme na sporák, přisypeme mouku, mícháme a 2 minuty ji necháme osmahnout. Přilijeme vývar, víno, vaříme a mícháme, aby se rozpustily všechny připečeniny ode dna. Povaříme 3 minuty, dokořeníme a omáčku přecedíme.

  • 4

    Kýtu dáme na mísu, ozdobíme ji snítkami rozmarýnu a tymiánu. Vinnou omáčku podáváme zvlášť.

Komentáře k receptu