Terina z kuřecího a vepřového masa s ovocnou klevelou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 250 g Anglická slanina
  • 800 g Klobása vinná
  • 200 g Kuřecí prsa
  • 4 g Petržel - nať
  • 80 g Cukr krupice
  • 10 g Zázvor celý
  • 60 g Šalotka
  • 200 g Vepřová panenka
  • 210 g Hrušky
  • 30 g Brusinky sušené
  • 40 ml Olej olivový
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 30 ml Ocet vinný
  • 30 ml Koňak Armaňak
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 5 špetka Tymián sušený
  • 1 špetka Šafrán
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.7 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 702 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 383 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 70.1 mg
  • Draslík 362.2 mg
  • Vláknina 2127.4 mg
  • Vitamín A 2127.4 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuřecí prsa a vepřovou panenku pokrájíme na kousky o velikosti 1,5 cm. Česnek oloupeme a nasekáme na jemné kousky. Petrželovou nať nasekáme najemno. Maso a 2/3 česneku smícháme dohromady, přidáme sůl a pepř, olej, koňak, tymián, petržel a dobře promícháme. Necháme marinovat přes noc v chladu. Klobásy pokrájíme na kousky 1,5 cm veliké. Hrušky oloupeme a zbavíme jadřince, pokrájíme na drobné kostičky. Zázvor oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Šalotku oloupeme a pokrájíme na drobné kousky.

  • 2

    Marinované maso oddělíme od marinády a zprudka osmažíme na 30 ml rozpáleného oleje po dobu 2 minut. Poté maso z pánve vyjmeme a vložíme klobásy, smetanu a sekaný tymián. Formu na terinu vyložíme slaninou a naplníme masovou směsí. Překryjeme plátky slaniny, formu pečlivě zabalíme do alobalu a dáme péct ve vodní lázni do trouby vyhřáté na 180°C na 60 minut. Mezitím si rozpálíme zbytek oleje a osmahneme na něm zbytek česneku, zázvor a šalotku. Restujeme 3 minuty, poté přidáme šafrán a cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme hrušky a brusinky, zalijeme octem a 100ml vody a necháme odpařit do zhoustnutí, cca 5 minut. Upečenou terinu pokrájíme na plátky a servírujeme s hruškovou klevelou.

Komentáře k receptu