Dušený králík na houbách

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Slanina vepřová
  • 500 g Žampiony čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 4 stroužek Česnek
  • 2 dl Vývar zeleninový
  • 2 dl Víno bílé
  • 1.5 dl Smetana zakysaná 15%
  • 1.5 kg Králičí maso
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 892 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 133 g
  • Sodík 1051 mg
  • Bílkoviny 85 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 234.3 mg
  • Draslík 1890.8 mg
  • Vláknina 8480.6 mg
  • Vitamín A 8480.6 mg
  • Vitamín B6 2.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.3 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Králíka očistíme, odblaníme, vykostíme a naporcujeme.

  • 2

    Cibule s česnekem očistíme. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek pokrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Žampiony očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Očistíme mrkev, kterou pokrájíme na plátky.

  • 3

    V hrnci si rozpálíme olej s 1 lžící másla, na něj přidáme slaninu, kterou krátce osmažíme a přidáme porce králíka. Zprudka maso osmažíme z každé strany dozlatova. Pak maso vyjmeme. Na omastek přidáme cibuli s česnekem, žampiony, promícháme a společně smažíme dozlatova. Přilijeme zeleninový vývar, bílé víno a maso vrátíme do hrnce. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a sůl (2 lžičky). Maso dusíme pomalu pod pokličkou doměkka přibližně 40 minut.

  • 4

    V hrnečku si vymícháme nebo rozmixujeme dohladka zakysanou smetanu s 1 lžící hladké mouky.

  • 5

    Měkké maso vyjmeme, vyjmeme i koření a omáčku zahustíme připravenou smetanou a dochutíme ji solí a bílým pepřem a krátce povaříme.

  • 6

    Porce králíka dáme na talíře, polijeme je houbovou omáčkou a servírujeme.

Komentáře k receptu