Telecí řízky se šalvějovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Telecí kýta
  • 250 g Hříbky čerstvé
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 dl Víno bílé
  • 1.5 dl Bujón houbový
  • 2 dl Smetana zakysaná 15%
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 554 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 474 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 131 mg
  • Draslík 820.2 mg
  • Vláknina 2690 mg
  • Vitamín A 2690 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.7 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí řízky nařezané přes vlákno omyjeme, osušíme, z každé strany je osolíme a posypeme čerstvě mletým pepřem.

  • 2

    Očistíme, omyjeme jarní cibulky a pokrájíme je na tenké kroužky. Hříbky očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Šalvěj omyjeme a lístky nakrájíme na nudličky.

  • 3

    V hlubší pánvi rozpálíme olej s máslem a řízky zprudka orestujeme dozlatova. Restujeme je po 1,5-2 minutách z každé strany. Vyjmeme je z omastku a na ten samý omastek dáme cibulku s hříbky a osmažíme je dozlatova. Přimícháme šalvěj, přilijeme houbový bujon, bílé víno, promícháme a krátce asi 2 minuty povaříme. Nakonec přimícháme sladkou a hustou zakysanou smetanu, kterou jsme si rozšlehali. Omáčku dochutíme solí, bílým pepřem a odstavíme z plotny.

  • 4

    Řízky upravíme na talíře, přelijeme houbovou omáčku a podáváme.

Komentáře k receptu