Dýňová polévka s tvarohovými nočky
Suroviny
- 250 g Tvaroh měkký - nízkotučný
 - 700 g Dýně
 - 130 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 750 ml Vývar zeleninový
 - 100 ml Víno portské
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Pažitka
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový květ
 - 1 špetka Šafrán
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Olej česnekový
 - 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 412 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 1286 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 115.2 mg
 - Draslík 1107 mg
 - Vláknina 8565.8 mg
 - Vitamín A 8565.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 49.2 mg
 - Vitamín E 3.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dýni oloupeme, zbavíme jader a dužinu nakrájíme na větší kostky. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nakrájíme.
 - 
                                2
V hrnci rozpálíme česnekový olej a cibuli s česnekem a dýní na něm 5 minut dusíme. Poté zalijeme vínem, zeleninovým vývarem a 30 minut vaříme.
 - 
                                3
Do menší misky dáme tvaroh, žloutek, škrob, sůl, pepř a důkladně promícháme.
 - 
                                4
V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, za pomoci kávové lžičky tvarujeme z tvarohové hmoty nočky a ve vroucí vodě je 10 minut povaříme. Poté je scedíme a odložíme stranou.
 - 
                                5
Uvařenou tykvovou plévku za pomoci mixéru rozmixujeme na hladkou kaši, přimícháme smetanu, osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ, špetku šafránu a promícháme.
 - 
                                6
Polévku servírujeme do připravených talířů a do každé polévky vhodíme několik tvarohových nočků. Zdobíme najemno nasekanou pažitkou.