Rizoto s houbami a černými olivami
Suroviny
- 255 g Rýže loupaná
 - 40 g Sýr Parmezán
 - 30 g Houby sušené
 - 225 g Houby čerstvé
 - 200 ml Voda pitná
 - 425 ml Vývar zeleninový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Olivy černé
 - 2 polévková lžíce Olivová pasta černá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 476 kcal
 - Sacharidy 72 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 912 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 72 g
 - Cholesterol 8.7 mg
 - Draslík 725.1 mg
 - Vláknina 11198.8 mg
 - Vitamín A 11198.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.2 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve namočíme sušené houby. Přelijeme je vařící vodou a necháme přibližně 20 minut bobtnat.
 - 
                                2
Oloupeme a na kostičky nasekáme cibuli, čerstvé houby očistíme a nakrájíme na plátky. Vypeckované černé olivy nakrájíme nahrubo.
 - 
                                3
Ve vyšším rendlíku se silným dnem rozehřejeme olej, dáme cibuli a čerstvé houby. Restujeme 4-5 minut, přisypeme rýži, pečlivě promícháme a restujeme další 1-2 minuty.
 - 
                                4
Přidáme sušené houby i s vodou, ve které se máčely a vsypeme nakrájené olivy. Zalijeme necelou polovinou zeleninového vývaru a za občasného zamíchání vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 10 minut, dokud se voda nevyvaří.
 - 
                                5
Přilijeme polovinu zbylého vývaru, zamícháme a vaříme dalších 5 minut, až do vyvaření veškeré tekutiny. Přidáme zbytek vývaru, olivovou pastu, osolíme a opepříme. Za stálého míchání vaříme dalších 5 minut. Odstavíme z ohně, přikryjeme pokličkou a necháme asi 5 minut odpočinout.
 - 
                                6
Na talíři posypeme tenkými plátky parmazánu.