Zelňačka s klobásou a bramborami

Hodnocení 5x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 1 g Bobkový list
  • 1 g Pepř černý celý
  • 250 g Klobása Dunajská
  • 500 g Zelí kysané
  • 150 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 4 ks Brambory
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bujón hovězí
  • 3 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Paprika mletá sladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 315 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 484 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 15.5 mg
  • Draslík 389.3 mg
  • Vláknina 6274 mg
  • Vitamín A 6274 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33.6 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve větším hrnci dáme vařit vodu, do které nakrájíme brambory na malé kousky, osolíme a přidáme kmín. Vaříme zhruba 20 minut.

  • 2

    Mezitím v menším hrnci dáme vařit zelí s bobkovým listem a kuličkovým pepřem. Vaříme také zhruba 20 minut, podle potřeby podléváme vodou.

  • 3

    Než se zelí a brambory uvaří, nakrájíme klobásu na kolečka, cibulku najemno a v pánvi rozpálíme olej, cibulku na oleji zesklovatíme, poté přimícháme klobásu, přidáme trochu másla, zaprášíme paprikou a odstavíme.

  • 4

    Uvařené brambory také odstavíme, ze zelí vyjmeme bobkový list a kuličky pepře, zelí přendáme do vody s bramborami.

  • 5

    Vše přivedeme opět k varu a nakonec vmícháme i směs v pánvi.

  • 6

    Polévku ochutíme bujónem, popřípadě solí, pepřem a nakonec zjemníme smetanou.

Komentáře k receptu