Grilované jehněčí kolena se smetanovými bramborami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 100 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 200 g Sýr Parmezán
  • 50 g Oříšky piniové
  • 20 ml Olej olivový
  • 210 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 4 ks Jehněčí koleno
  • 3 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 4 polévková lžíce Máta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 681 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 1010 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 92.5 mg
  • Draslík 689.2 mg
  • Vláknina 7774.4 mg
  • Vitamín A 7774.4 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, česnek oloupeme, nasekáme nadrobno. Nastrouháme Parmezán a tvrdý ovčí sýr (Pecorino).

  • 2

    Do zapékací misky, vymaštěné olejem, naskládáme plátky brambor. Každou vrstvu osolíme, opepříme, posypeme strouhaným muškátovým oříškem a poklademe sekaným česnekem. Na brambory spotřebujeme jen 1 stroužek.

  • 3

    Smícháme 4 lžíce Parmezánu s moukou a smetanou, směs nalijeme na brambory. Posypeme 2 lžícemi Parmezánu a dáme péci na 45 minut do trouby, předehřáté na 180 °C.

  • 4

    Opranou a osušenou mátu a petrželovou nať nasekáme nadrobno. Sýr Pecorino a zbylý Parmezán smícháme s nasekanými bylinkami, dvěma stroužky rozsekaného česneku a praženými piniovými oříšky, osolíme, opepříme, rozmixujeme. Během mixování po kapkách přiléváme olivový olej.

  • 5

    Jehněčí kolena vykostíme, osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme grilovat z obou stran na 5 - 10 minut, dokud nejsou propečená podle našich představ.

  • 6

    Na nahřáté talíře položíme smetanové brambory, které poklademe jehněčím masem, nakrájeným na plátky. Na maso vložíme lžíci pesta.

Komentáře k receptu