Grilované jehněčí kolena se smetanovými bramborami
Suroviny
- 500 g Brambory
 - 100 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
 - 200 g Sýr Parmezán
 - 50 g Oříšky piniové
 - 20 ml Olej olivový
 - 210 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 4 ks Jehněčí koleno
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 4 polévková lžíce Máta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 1010 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 92.5 mg
 - Draslík 689.2 mg
 - Vláknina 7774.4 mg
 - Vitamín A 7774.4 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, česnek oloupeme, nasekáme nadrobno. Nastrouháme Parmezán a tvrdý ovčí sýr (Pecorino).
 - 
                                2
Do zapékací misky, vymaštěné olejem, naskládáme plátky brambor. Každou vrstvu osolíme, opepříme, posypeme strouhaným muškátovým oříškem a poklademe sekaným česnekem. Na brambory spotřebujeme jen 1 stroužek.
 - 
                                3
Smícháme 4 lžíce Parmezánu s moukou a smetanou, směs nalijeme na brambory. Posypeme 2 lžícemi Parmezánu a dáme péci na 45 minut do trouby, předehřáté na 180 °C.
 - 
                                4
Opranou a osušenou mátu a petrželovou nať nasekáme nadrobno. Sýr Pecorino a zbylý Parmezán smícháme s nasekanými bylinkami, dvěma stroužky rozsekaného česneku a praženými piniovými oříšky, osolíme, opepříme, rozmixujeme. Během mixování po kapkách přiléváme olivový olej.
 - 
                                5
Jehněčí kolena vykostíme, osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme grilovat z obou stran na 5 - 10 minut, dokud nejsou propečená podle našich představ.
 - 
                                6
Na nahřáté talíře položíme smetanové brambory, které poklademe jehněčím masem, nakrájeným na plátky. Na maso vložíme lžíci pesta.