Grilované jehněčí kotletky s karotkovým pyré

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 42 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 2000 g Brambory
  • 5 g Celer bulvový
  • 15 g Cibule
  • 600 g Máslo čerstvé
  • 550 g Olej olivový
  • 30 g Rajčata
  • 50 g Sůl
  • 20 g Česnek
  • 200 g Cukr krupice
  • 2200 g Jehněčí hřbet
  • 2000 g Špenát listový čerstvý
  • 5 g Petržel kořen
  • 1200 g Karotka
  • 30 g Karotka
  • 4 g Olej slunečnicový
  • 20 g Rozmarýn čerstvý
  • 200 ml Voda pitná
  • 120 ml Pomerančová šťáva
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 ks Bobkový list
  • 0.05 l Víno červené
  • 0.2 l Voda pitná
  • 0.5 l Vývar telecí
  • 0.5 kg Telecí kosti
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1779 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 149 g
  • Sodík 2397 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 230.4 mg
  • Draslík 2900.1 mg
  • Vláknina 26622.2 mg
  • Vitamín A 26622.2 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 94.5 mg
  • Vitamín E 5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 82.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme karotkové pyré. Oloupeme a na drobné kostičky pokrájíme karotku. Na teplé pánvi rozehřejeme 100 g másla, přisypeme cukr, který necháme pomalu rozpouštět. Když začne tmavnout, přidáme nakrájenou karotku a vše zalijeme pomerančovou šťávou. Směs pomalu vaříme, až karotka úplně změkne. Je-li třeba, podléváme horkou vodou. Rozvařenou směs dohladka umixujeme, přikryjeme a uložíme do tepla.

  • 2

    Oloupané brambory pečeme na pekáči vymazaném 50 g olivového oleje po dobu 20 minut při teplotě 180 °C. Upečené brambory rozmačkáme s 250 g másla, podle chuti je osolíme a přikryté uložíme do tepla.

  • 3

    Opraný a osušený mladý listový špenát podusíme krátce na 250 g másla, opepříme, přikryjeme a uložíme do tepla.

  • 4

    Důkladně očištěný jehněčí hřbet nakrájíme podél kostí na kotletky. Kosti uvolníme a do masa z obou stran vetřeme směs nasekaného rozmarýnu a nasekaného česneku. Kotletky potřeme olivovým olejem a opékáme z každé strany 1 minutu tak, aby uvnitř zůstaly růžové.

  • 5

    Na střed talíře rozprostřeme karotkové pyré, na něj dáme kotletky, které přelijeme omáčkou demi-glace Ambiente a osolíme hrubou mořskou solí.

  • 6

    Grilované kotletky servírujeme se šťouchanými bramborami a obložené dušeným špenátem.

  • 8

    Demi-glace Ambiente [47029]:

  • 9

    Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200 °C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat.

  • 10

    Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Pak vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu.

  • 11

    Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol.

Komentáře k receptu