Dušené lilky a sladké brambory v kokosové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Lilek
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 225 g Šalotka
  • 675 g Brambory sladké (Batáty)
  • 15 g Koriandr čerstvý
  • 475 ml Vývar zeleninový
  • 400 ml Kokosové mléko
  • 1 kávová lžička Cukr třtinový
  • 1 kávová lžička Fenyklová semínka
  • 6 ks Bazalka
  • 3 ks Chilli paprička
  • 1 ks Limetka
  • 2 ks Citronová tráva
  • 3 ks Limetka kafrová
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 5 stroužek Česnek
  • 1.5 polévková lžíce Zázvor celý
  • 3 polévková lžíce Kari pasta
  • 4 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 443 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 456 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 1.4 mg
  • Draslík 1663.9 mg
  • Vláknina 40258.2 mg
  • Vitamín A 40258.2 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.9 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Menší lilky překrojíme na poloviny, větší rozkrájíme na kousky. V pánvi rozpálíme část oleje a lilky na něm za občasného míchání na středním ohni orestujeme do zlatova. Vyjmeme a odložíme.

  • 2

    Čtyři šalotky pokrájíme na plátky a odložíme. Ostatní nasypeme do pánve a osmahneme do zlatova, vyjmeme, přidáme k lilkům.

  • 3

    Do pánve vlijeme zbytek oleje, vložíme pokrájené šalotky, fenyklová semínka, na tenké plátky nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Na mírném ohni smažíme cca 5 minut. Zalijeme vývarem, vmícháme nasekanou citronovou trávu, pokrájenou nať koriandru, zlehka rozmačkané listy kafrové limety a celé chilli papričky. Zakryté zvolna vaříme cca 5 minut.

  • 4

    Poté vmícháme dvě lžíce kari pasty, oloupané nakrájené brambory, povaříme dalších 10 minut, vložíme lilky i osmahnutou šalotku a necháme vařit ještě 5 minut. Nakonec přilijeme kokosové mléko, ochutíme cukrem, solí, pepřem, vložíme na plátky rozkrájené žampiony a povaříme cca 5 minut (do změknutí zeleniny).

  • 5

    Dle chuti zakápneme limetkovou šťávou, můžeme přidat ještě kari pastu a korinadrové lístky.

  • 6

    Hotovu směs rozdělíme do misek, dozdobíme lístky bazalky a podáváme s rýží.

Komentáře k receptu