Lívanečky s jogurtovým bylinkovým čerstvým sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Jogurt bílý
  • 250 g Mouka pohanková
  • 125 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 400 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Droždí sušené
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Muškátový květ
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 338 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 61 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 17.5 mg
  • Draslík 147.9 mg
  • Vláknina 2082.3 mg
  • Vitamín A 2082.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve si vyrobíme jogurtový sýr: cedník vyložíme dvěma vrstvami mušelínu nebo jemné gázy, položíme na mísu a vlijeme do něho kvalitní jogurt. Přikryjeme velkou pokličkou, nebo plastovým obalem a necháme přes noc v chladniče vykapat syrovátku. Druhý den opatrně přendáme do čisté mísy a zbylou syrovátku slijeme.

  • 2

    Přidáme posekané čerstvé bylinky, špetku soli, špetku pepře, špetku muškátového květu a vše dobře promícháme. Dle chuti můžeme přidat i najemno nastrouhanou zeleninu.

  • 3

    Sýr pak necháme zrát v neprodyšném obalu v chladničce po dobu jednoho týdne.

  • 4

    Na lívanečky si nejprve připravíme kvásek v malé misce, ve které promícháme droždí, cukr, špetku soli a 4 lžíce teplého mléka. Necháme stát v teple 5 minut, až kvásek vzejde.

  • 5

    Ve větší míse promícháme hladkou mouku s moukou pohankovou, solí a mletým pepřem, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek, zbývající mléko, těsto dobře promícháme. Z vaječného bílku ušleháme sníh, který do těsta nakonec zlehka vmícháme.

  • 6

    Lívanečník (nebo teflonovou pánev) zlehka potřeme olejem a rozehřejeme na střední teplotu. Lžící vytváříme z těsta malé lívanečky, které smažíme po jedné straně 1 - 2 minuty. Když se na povrchu začnou tvořit bublinky, obrátíme je a osmažíme po druhé straně dozlatova. Po dobu smažení dalších ukládáme hotové lívanečky v teplé troubě, před každou další dávkou těsto lehce promícháme.

  • 7

    Lívanečky servírujeme, teplé nebo studené, navršené jogurtovým sýrem. Povrch můžeme zdobit kousky zeleniny.

Komentáře k receptu